Onderzoek

Waarom psychodiagnostisch onderzoek?

Het doel van een (therapeutisch) psychodiagnostisch onderzoek is om meer zicht te krijgen op de klachten en/of problemen, vaak in samenhang met inzicht in hoe een kind in elkaar zit. Na een psychodiagnostisch onderzoek hebben we meer zicht op de problematiek, sterke kanten en kwetsbaarheden van een kind, waardoor we de behandeling meer kunnen toespitsen op wat nodig is.


Wanneer aanmelden?

Wanneer je een vermoeden hebt dat er iets aan de hand is met je kind of wanneer je hieromtrent signalen opvangt van de leerkracht, CLB of een andere hulpverlener kan je bij ons terecht voor een diagnostisch traject. We werken vaak samen met diverse andere disciplines. Afhankelijk van de vraag/problematiek wordt er bijkomend extern onderzoek verricht door een logopedist of een kinesist. Bij het vermoeden van een diagnose wordt er naar een kinder- en jeugdpsychiater doorverwezen. We hebben in de buurt onze vaste contacten waarmee we goed samenwerken.

Praktisch:

Ontwikkelingsanamnese met de ouders

Tijdens deze fase wordt er samen met de ouders gekeken naar de ontwikkeling van het kind of de jongere en naar de bezorgdheden rond het kind of de jongere. Bij kinderen gebeurt dit doorgaans zonder aanwezigheid van het kind zelf. De verwachtingen en doelen van het psychodiagnostisch traject worden in kaart gebracht. Op basis van dit gesprek wordt het verdere verloop van het onderzoekstraject besproken (aantal testmomenten, welke onderzoeken, …).


Screeningsvragenlijsten

Op basis van de ontwikkelingsanamnese wordt een selectie van vragenlijsten gemaakt, dewelke online verzonden worden naar ouders, kind of jongere en andere belangrijke betrokken partijen (bv. Leerkracht, ondersteuner, …). De antwoorden op deze vragenlijsten helpen ons een genormeerd beeld te krijgen van het functioneren van het kind in verschillende contexten.


Onderzoek met het kind of de jongere

Op basis van de ontwikkelingsanamnese en de vragenlijsten wordt bekeken welke onderzoeken en subtesten belangrijk zijn om een juist beeld te krijgen en zo gericht mogelijk adviezen te kunnen formuleren. Dit onderzoek kan een klasobservatie op school inhouden, maar daarnaast kan er in het lokaal van de psycholoog ook getest worden op aandacht & concentratie (o.a. AD(H)D), planning & organisatie, sociaal-communicatieve vaardigheden (o.a. ASS), sociaal-emotioneel welbevinden en intelligentie.


Adviesgesprek

Het psychodiagnostisch onderzoek wordt altijd afgerond met een adviesgesprek waarin het verslag volledig wordt doorgenomen, zodat alle testscores, het totaalbeeld en het bijhorende advies begrijpelijk worden.

In dit gesprek wordt ook stilgestaan bij de eventuele nood aan verdere ondersteuning. Hierbij kan het gaan om ondersteuning van het kind of de jongere, maar ook van siblings, ouders, leerkracht, …