FAQ

Wat is een psycholoog, een psychologisch consulent en een psychiater?

Een psychiater heeft 6 jaar geneeskunde gestudeerd en koos daarna voor een specialisatie in de psychiatrie. Omdat een psychiater een arts is, kan hij medicatie voorschrijven. De titel van psychiater is beschermd. Dit wil zeggen dat niet iedereen zich psychiater mag noemen.

Een psycholoog heeft 5 jaar psychologie gestudeerd. Een psycholoog is echter geen arts en kan geen medicatie voorschrijven. De titel van psycholoog is eveneens beschermd. Psychologen hebben een deontologische code en moeten zich bij de uitoefening van hun beroep aan bepaalde regels en voorschriften houden, zoals het beroepsgeheim. Een psycholoog is (sinds 2016) een autonoom gezondheidszorgberoep. Dit betekent dat psychologen zelfstandig psychologische handelingen mogen verrichten zoals psychodiagnostiek en psychotherapie.

Een psychologisch consulent heeft 3 jaar toegepaste psychologie gestudeerd. Een psychologisch consulent is opgeleid om met lichte en milde psychische klachten aan de slag te gaan. Ze werken doorgaans in de eerste lijn.

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog houdt zich bezig met leer- en opvoedingsproblemen van kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met autisme, ADHD, gedragsproblemen of sociaal-emotionele problemen, zoals selectief mutisme.

Ook als je kind geen stoornis of grote problemen heeft, maar vastloopt op school of thuis, kun je bij een orthopedagoog terecht. En heb je als ouder opvoedvragen? Wil je kind bijvoorbeeld niet eten of heeft hij moeite met zindelijk worden, dan kan een orthopedagoog advies geven.

Hoeveel kost psychologische hulpverlening en ouderbegeleiding?

Het kan wel even schrikken zijn om de hoge tarieven te zien. Het is belangrijk om te weten dat een voltijds medewerker ongeveer de helft van de tijd gesprekken kan doen, en de overige tijd spendeert aan voorbereiding, teambespreking, mail- en telefonische contacten en administratie. Deze prijzen zijn dus inclusief die voorbereidingstijd, maar ook inclusief het gebruikte materiaal.

Voor een overzicht van onze tarieven kan je terecht op de pagina Tarieven

Hoe maak ik een afspraak bij Praktijk De Kolibrie?

Een afspraak maak je online via onze website, door te klikken op 'Aanmelden' bij ‘Contact’. Tijdens het maken van een afspraak worden al enkele gegevens opgevraagd. Deze helpen ons om snel een goed beeld te krijgen van jullie hulpvraag en de context. Tijdens het eerste gesprek zal de psycholoog of orthopedagoog jullie klachten en hulpvraag verkennen, en een advies formuleren over de meest geschikte hulp.

Hoe kan ik een afspraak annuleren?

Indien een afspraak niet kan doorgaan, gelieve dan tijdig te verwittigen. Een afspraak kan je telefonisch of per mail annuleren. Aangezien onze collega's u steeds per mail een bevestiging van de afspraak zullen doorgeven, hebt u de rechtstreekse contactgegevens van de collega waarbij u een afspraak heeft. Indien u deze mail niet meer terugvindt, kan u ook steeds annuleren op ons algemeen nummer (zie onderaan bij Contact).

Hoeveel kost het om een gesprek te annuleren?

Voor een afspraak die meer dan 24u op voorhand wordt geannuleerd, wordt niets in rekening gebracht. Voor een afspraak die minder dan 24u op voorhand wordt geannuleerd, wordt de helft van het bedrag aangerekend. Voor een afspraak die niet wordt geannuleerd, zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag aan te rekenen

Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben?

We hechten veel belang aan opleiding en permanente bijscholing. Doordat we met kinderen & jongeren werken, zijn we aan onszelf verplicht om strenge kwaliteitseisen op te leggen.

Alle medewerkers hebben de vereiste basisdiploma’s en bijkomende opleidingen om hun vak degelijk uit te voeren. Iedereen engageert zich bovendien om zich blijvend bij te scholen. Verder staat onze praktijkwerking garant voor wekelijks teamoverleg, intervisie en waar nodig supervisie.

Als je toch klachten hebt over uw hulpverlener, kan je die in eerste instantie het beste met hem/haar zelf bespreken. Mogelijks gaat het om misverstanden die in een gesprek opgelost kunnen worden. Komt u er toch niet samen uit? Dan raden we u aan de beroepsvereniging te contacteren.